Tekeningrassenshow

De 26e Tekeningrassen show 2019

Download hier het volledige artikel.

De 25e Tekeningrassen show 2019

Download hier het volledige artikel.

De 24e Tekeningrassen show 2018

Download het volledige artikel over de show (inclusief afbeeldingen)

De 23ste Tekeningrassen show

Een prachtige seizoen afsluiting

Download het volledige artikel over de show (inclusief afbeeldingen)

22e tekeningrassenshow een succes

Download het volledige artikel over de show (inclusief afbeeldingen)

21e tekeningrassenshow een succes

Op 21 februari waren er 293 tekeningkonijnen, -25 stuks meer dan in 2014-, afgereisd naar Tiel, dat betekent dat de fokkers de weg naar Tiel gevonden hebben. Als bestuur zijn we daar zeer content mee, want wij kennen het ‘konijnenvolk’ een beetje, als je wat verandert, levert dat nogal eens wat wantrouwen op.

Download het volledige artikel over de show (inclusief afbeeldingen)

Unieke Tekeningrassenshow 2012

Ook dit jaar in februari hebben vertegenwoordigers van de speciaalclubs van tekeningrassen nu voor de 18e keer de Tekeningrassenshow georganiseerd. De organisatie van deze unieke show is in handen van vertegenwoordigers van de vijf speciaalclubs van  de tekeningrassen. Deze show is uniek te noemen niet alleen omdat dit de enige in Nederland te houden tentoonstelling is waar de 10 tekeningrassen  meestal vertegenwoordigd zijn, maar ook gezien de uitslag van de dag. Maar daarover later meer. Zoals gebruikelijk is de plaats van handeling de Veenendaalhal in Veenendaal. We zijn al jaren te gast bij de VKPV, die ons prima verzorgen. Als we de hal binnenkomen staan de kooien klaar en alles is in gereedheid voor de keuring. De keuring wordt door maar liefst 11 ter zake deskundige keurmeesters gedaan. Na een korte begroeting door de voorzitter Gerrit Grooten nemen de keurmeesters, de schrijvers en de aandragers hun plaats in en kan de keuring even na 9 uur beginnen.

Goede belangstelling
Ondanks de voorjaarsvakantie is de belangstelling voor deze ééndagskeuring prima. Er zijn maar liefst 310 konijnen ingeschreven door 84 fokkers. Deze show voldoet zeker aan de verwachtingen van veel fokkers. Er zijn 15 Groot Lotharingers, 7 Witten van Hotôt, 5 Japanners, 9 Eksterkonijnen, 23 Rijnlanders, 13 Papillons, 40 Klein Lotharingers, 143 Hollanders, 28 Russen, 21 Lotharinger dwergen en 7 Kleurdwergen met tekening. Fijn dat dit jaar de Japanners weer van de partij zijn.   

Enorm succes,  zelfs 4 maal U
Het unieke van de dag is ook dat er maar liefst 4 rassen met een U naar huis gaan. De Rijnlander van J. Heeringa is door de jury verhoogd naar U-98½, de Klein Lotharinger van H.G. Philips krijgt U-98, H. Harte scoort met zijn Papillon U-98 en tot slot de Hollander van J. Koornneef  gaat ook naar huis met U-98. Dit geweldige succes hebben we nog niet eerder meegemaakt. Bij de jeugd gaat Sven Wagenmans met de eer strijken met zijn chinchilla Hollander en Nathan van Veen met een zwarte Rijnlander. Allemaal van harte gefeliciteerd met dit prachtige resultaat.

Prima sfeer
De geluiden zijn ook dit jaar weer positief. Dat komt de uitstraling alleen maar ten goede. Het is jaar in jaar uit een fijne dag die zeker de moeite waard is. Tot ziens op de volgende show die op 16 februari 2013 zal worden gehouden.

Tekst:John Basoski, Foto's Theo Janssen

Tekeningrassenshow

Afgelopen februari hebben vertegenwoordigers van de 5 speciaalclubs van tekeningrassen voor de 16e keer de Tekeningrassenshow georganiseerd. De organisatie van deze unieke show is in handen van vertegenwoordigers van de Lotharingerclub, de Nederlandse Rijnlander, Eksterkonijnen en Japannerclub, de Papillonfokkersclub, de Hollanderclub en de Nederlandse Russen, Californian en Witte Nieuw Zeelander Club.
Zoals gebruikelijk is de plaats van handeling de Veenendaalhal in Veenendaal. We zijn al jaren te gast bij de VKPV, die ons prima verzorgen. Als we de hal binnenkomen staan de kooien klaar en alles is in gereedheid voor de keuring. We hopen nog jaren van deze goede service gebruik te maken. De keuring wordt door maar liefst 12 keurmeesters gedaan, die allemaal lid zijn van 1 of meer speciaalclubs. Na een kort openingswoord door de voorzitter Gerrit Grooten nemen de keurmeesters, de schrijvers en de aandragers hun plaats in en kan de keuring even na 9 uur beginnen.

 

Eéndagskeuringen in de lift

Jaarlijks stijgt het aantal inzendingen. Daarmee kun je gerust zeggen dat deze show aan de verwachtingen van veel fokkers voldoet. Je ziet dat de belangstelling voor ééndagskeuringen in het midden van het land zeker toeneemt. Het voordeel is dat je de keuring van je eigen dieren kunt meemaken. Als je een vraag hebt, kun je die aan de keurmeester stellen. En je krijgt zeker antwoord.
Dit jaar is een record aantal van 349 dieren ingeschreven. Er waren 32 Groot Lotharingers, 9 Witten van Hotôt, 7 Eksterkonijnen, 36 Rijnlanders, 24 Papillons, 60 Klein Lotharingers, 140 Hollanders, 25 Russen en 15 Kleurdwergen met tekening. Jammer dat de Japanners verstek laten gaan. Het lijkt me een ras dat goed in de gaten moet worden gehouden. Je ziet ze steeds minder op shows. Werk aan de winkel voor de speciaalclub.


Toppers van de dag

Het fraaiste dier van de dag is een Groot-Lotharinger van Gert-Jan Bekamp met het hoogste predikaat U. Een volgende U is er voor de madagasker Hollander van Gerard Revenberg. Bij de jeugd gaat Ronald Janssen met de eer strijken met een zwarte Hollander. Allen van harte gefeliciteerd.

 

Drietallen

Veel fokkers vinden het prachtig als ze een drietallen-prijs hebben gewonnen. Dat is een prijs die per ras beschikbaar wordt gesteld. Bij elk ras is het een prestatie om een drietal in een zeer fraaie kwaliteit aan het einde van het seizoen te showen. De beste zijn in je eigen ras is een grote prestatie. De uitslagen even op een rijtje gezet, hieronder de fraaiste drietallen:

Groot Lotharinger G.J. Bekamp Klein Lotharinger H. Philipse
Witte van Hotôt B. Herrema Hollander G. Revenberg
Eksterkonijn J. Mars Rus J. Bulten
Rijnlander H. Philipse Tekeningdwerg G.E.A. Grooten
Papillon J. Verrips    

 

 

Prima sfeer

De onderlinge sfeer is ook dit jaar weer uitstekend. Je hoort geen wanklanken. Dat komt de uitstraling alleen maar ten goede. De fokkers waarderen elkaar en helpen elkaar waar nodig is. Op het moment dat ik dit artikeltje schrijf is de 17e Tekeningrassenshow al weer in beeld. We hopen dat de positieve trend zich doorzet. Het is een fijne dag die zeker de moeite waard is. Tot ziens op de show.


  
                  
                
                
        

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd